Детски книги с автори, които ще ви изненадат

Харесвате ли Вирджиния Улф? Хипнотичният й стил на писане е забележителен. Можете ли да си представите как детето ви моли да му почетете нещо интересно, а вие вадите от библиотеката Вълните или която и да било друга нейна книга? Да, звучи доста странно. Особено ако не знаете, че Вирджиния Улф всъщност има публикувана детска книга. И това е само началото на нашия списък с най-неочакваните автори на детски книги.

Вирджиния Улф – Вдовицата и папагалът
Улф пише тази шеговита книжка за семейния вестник по молба на неин племенник. Историята разказва за стара и бедна вдовица, Мис Гейдж (Mrs. Gage – което на английски означава залог, предизвикателство) наследява къща и голяма сума от брат й. Накратко, когато пристига в селото, в което той е живял, тя открива разнебитена къща и груб говорещ папагал, а от парите няма и помен. Първоначално мис Гейдж си тръгва оттам, но по пътя решава, че не може да остави папагала сам и трябва да се погрижи за него (героинята е представена като много внимателна към животните), а той възнаграждава добротата й, като я води при заровеното съкровище.

Салман Рушди – Харун и морето от приказки

Забележителна детска история, написана веднага след Сатанински строфи. Изпъстрена е със симпатични детайли – действието се развива в град, който е толкова стар, че е забравил името си.
След неприятни обстоятелства, малкият Харун обвинява баща си, че не разказва добри истории, с което неволно му отнема способността да го прави. Отчаян, той тръгва на пътешествие, за да се бори срещу мистериозни сили, които се опитват да спрат моретата на вдъхновението, от които произхождат всички истории.
Книгата е издадена на български.

Олдъс Хъксли – Гарваните на Пиърблосъм
В остроумната детска книга на Хъксли става дума за двойка гарвани, които се опитват да спасят яйцата си от подлата змия, която живее в основата на дървото. Господин Гарга моли за помощ своя приятел – мъдрия бухал – да му помогне и двамата измислят как да се справят с врага си…
Разгледайте ето тук блога на илюстраторката – заслужава си! Името й е Sophie Blackall и вероятно сте я чули, ако следите проекта Missed Connections.

Джеймс Джойс – Котката и дяволът
Написана в няколко писма до внукът на Джойс, книгата е съчетание от френски фолклор и ирландски хумор. Историята дава магическо обяснение на моста над река Лоара.
В книгата Дяволът влиза в сделка с хитрия лорд-мер да построи много необходимия мост за една нощ при условието, че първата душа, която го прекоси, ще бъде негова. Това, което получава обаче, не е това, което е очаквал; по моста пускат първо да мине котка, така че Дяволът не получава желаната човешка душа – което, разбира се, го разгневява, но той постъпва като истински джентълмен и не търси отмъщение.

За финал ви препращаме към една друга също толкова изненадваща книга. Илюстрациите са така прекрасни, че не можахме да си изберем коя да сложим, пренебрегвайки другите. Ето тук разгледайте книгата Съвети за малки момичета на Марк Твен.

Харесва ли ви нашия списък? Очаквайте част втора!

Advertisements

4 Коментари

Filed under Uncategorized

4 responses to “Детски книги с автори, които ще ви изненадат

  1. IvaKala

    Може ли да добавя към списъка и „Историята на истинския Патиланчо“ на Жорж Санд?

  2. Трябва да се пишат повече качествени детски книги.Радвам се че попаднах на тази статия. Мисля, че е доста добра и силна.Салман Рушди – Харун и морето от приказки ми звучи доста добре и занимателно за децата.Съгласна съм, че Вирджиния Улф има хипнотичен стил на писане.Намерила си е дарбата и я развива изключително добре!Трябва да има повече подобни шеговити книжки, които да карат децата да четат повече.Също и Джеймс Джойс – Котката и дяволът е една много добра книга.Идеята да се комбинират тези автори в една книга е прекрасна поздравления за нея!

  3. Страхотни книжки, сега искам да си ги кухя всичките! Нямате ли случайно някои от тях в библиотеката? Нямам търпение за втората част.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s