[]еволюционен комитет

Когато бяхме на протеста срещу ACTA се надявахме да видим някой, подтикнат от ето този блог пост, да подарява книга.
Преди време направихме акция за размяна на книги в Борисовата и тогава успехът беше голям, но някак еднократен. Споделянето на книги е важно за нас. Но за да правим промените, които желаем, трябва във всеки момент да имаме ясна представа къде се намираме в момента.
Когато почнахме с bookcrossing лавицата си, очаквахме книгите да бъдат в постоянно движение. Да има голям интерес, да се разменят, хората да носят постоянно нови книги. Оказва се обаче, че огромната част от посетителите ни изобщо не знаят какво е това движение и се колебаят, преди да си вземат книга. Имаме ли друг избор, освен да поведем книжна революция? : )

Book crossing движението, за което вече ви разказахме ето тук, е за размяна и споделяне на книги. Какво му е толкова чудесното? Всяка книга, след като получи свой уникален номер, наречен BCID, има нещо като профил в сайта bookcrossing.com, в който има информация какво мислят другите за нея, къде е в момента, можете ли да я вземете. Представете си го само: искате да прочетете някоя книга, виждате дали е свободна или не, и на всичкото отгоре – мнението на другите за нея! Ето ви например страницата за Физика на тъгата. Платформата ни дава много възможности, включително и така наречените Book rings, при които читателите се записват и си изпращат определено заглавие. Какво ще кажете за книга, която е била предавана от читател на читател 568 пъти? Струва ви се невъзможно, нали? Просто погледнете тук, за да се уверите!

И така. Какво може да направи всеки от нас?

  • Споделяйте информацията. Напишете пост или споделете този в блога си. Краткото съобщение в туитър също има смисъл, както и всичко останало в другите социални мрежи. О, и разбира се, разкажете на приятелите си.
  • Когато освободите книга, можете да оставите и малко по-подробна бележка в нея, за да дадете идея за целта на буккросинг движението. Ето един пример за ръчно написана бележка от вътрешната страна на корица:

Какво друго можете да направите? Ако работите или притежавате книжарница, кафе или друго място, посещавано от хора, инициирайте създаването на буккросинг лавица. Ето ви няколко аргумента (освен очевидната идеална цел), които да натежат във ваша полза, ако имате проблем с убеждаването:

  • Буккросинг лавицата не изисква никакво вложение – иска се само да отделите някакво пространство, на което да се оставят книгите – тоест освен безплатна, е и доста позитивна реклама на мястото ви
  • От опит казвам, че ние постоянно препращаме хората към другите буккросинг секции в София, тъй като всяка от тези библиотеки, разбира се, е еднакво изкушаваща за запалените читатели – тоест ще си гарантирате нови посетители

 

Advertisements

има 1 коментар

Filed under Uncategorized

One response to “[]еволюционен комитет

  1. Reblogged this on ПЕПЕРУДЕНО СИНЬО and commented:
    Айде да почваме да четем!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s