Подробно за Book Crossing

Book Crossing е световно движение за освобождаване и споделяне на книги.
Как работи? Всяка книга се регистрира в няколко бързи стъпки в сайта bookcrossing.com и след това получава уникален код, наречен BCID (book crossing i.d. – т.е. буккросинг идентификационен номер). После има две възможности – книгата или се сдобива с етикет, или с ръчно написана бележка, която обяснява къде и защо е регистрирана и какво се очаква от човека, който я е намерил. А именно – да посети сайта, за да направи бърза бележка, че книгата е пристигнала в него – тя има нещо като собствен профил, в който всички можем да следим пътя й. След като я прочете, пише мнението си за нея в няколко или повече изречения и я оставя някъде в града (wild release) или пък я дава на някого (controlled release). Това също се нуждае от кратка бележка в сайта. Можеш да се регистрираш или с два клика да използваш facebook или пък goodreads профила си. Сайта ти дава възможност да следиш къде каква книга е оставена.
Нека да обобщим какво се случва, когато откриеш книгата, в четири прости стъпки:

  • Влизаш в сайта, въвеждаш номера й и записваш в профила на книгата, че е пристигнала при теб
  • След като я прочетеш, пишеш мнението си в страницата й
  • Решаваш къде ще я оставиш или на кого ще я дадеш и записваш и това
  • Оставяш я някъде или я даваш някому

А ако искаш да освободиш книга?

  • Влизаш в сайта буккросинг и въвеждаш данните на книгата (заглавие, автор и мнението ти за нея, ако си я чел)
  • Веднага получаваш номер, който а) записваш на предварително напечатаните етикетчета, които слагаш от вътрешната страна на корицата; б) пишеш собственоръчно кратка бележка на същото място, като отново не забравяш да сложиш номера
  • Записваш къде ще оставиш книгата
  • Оставяш я и след това чакаш някой да я прибере!

Можеш да оставиш книгата където и да било: на пейка, до уличен телефон, в бар, в парка или където и да било – зависи от твоето въображение. Има и няколко места, на които има обявени буккросинг лавици и нашето местенце е сред тях. Можеш да следиш най-новите освободени книги ето тук, в профила на мястото в сайта. Можеш да донесеш и нерегистрирана книга, която ние да регистрираме, или пък да го направиш през своя лаптоп/телефон, използвайки нашия WiFi. Не е задължително да носите книга, за да вземете друга; системата не е разменна. В момента на тази публикация на лавицата ни има повече от 30 книги.

Адресът е Цариградско шосе 39, вх Б (той е откъм Светослав Тертер; сградата се намира точно на ъгъла), ет. 2. Работим всички делнични дни от 11 до 19 ч. Намира се на няколко минути от Орлов мост, като можете да стигнете и от ул. Иван Асен ІІ.
Работим от понеделник до петък, от 11 до 19ч.

Advertisements

2 Коментари

Filed under Uncategorized

2 responses to “Подробно за Book Crossing

  1. Pingback: []еволюционен комитет | Издателство "ЛИК"

  2. Наистина доста подробна статия, благодаря за което!чудесно е, че има такова Book Crossing световно движение за освобождаване и споделяне на книги.Със сигурност е доста търсено и желано!И стига да следиш точните стъпки: да влезнеш в сайта, да въведеш номера й и записеш в профила на книгата, че е пристигнала при теб, след това да я прочетеш, да напишеш мнението си в страницата й след това да я оставиш някъде или я дадеш някому и си готов. След това избираш друга и така. Много е интересно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s