Мотивационно интервюиране

Хората сякаш са свикнали, че да се покаже негативната страна на нещо е достатъчно за човек, за да се откаже от него и да се промени. Обикновено казваме неща като: трябва да се промениш, защото това е вредно/неприятно/глупаво… Освен че използваме думата „трябва“, ние създаваме цяла система от нравоучения. Опитваме се да учим, използвайки болка и унижение или създавайки страх от тях.

Уилям Милър и Стивън Ролник, автори на книгата „Мотивационното интервюиране“ обаче твърдят, че не това е правилният подход. Методът на мотивационното интервюиране е обърнат към пациента, към неговите нужди, желания и мечти в момента, а не в някакво далечно бъдеще след евентуална промяна. Според авторите това е истинският път към промяната, а нравоученията, болката и унижението всъщност отдалечават пациента от истинската промяна, правейки я нещо утопично и невъзможно. Поради фундаменталната проблематика, свързана с мотивацията за промяна, тази книга е полезна не само за психотерапевти, но и за специалисти в широк спектър професионални области.

Книгата, която в момента подготвяме за печат, се издава с подкрепата на клиника Канчелов – първата в специализирана клиника за психотерапия и лечение на зависимости в Централна и Източна Европа, която прилага мотивационното интервюиране като основен комуникационен и терапевтичен стил.

Очаквайте повече информация за книгата и методът на мотивационното интервюиране, както и датата, на която излиза от печат!

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s