Великият церемониал – Фернандо Арабал

cover

Фернандо Арабал, често наричан “последната жива икона на модернизма”, не просто пише пиеси. Той е снимал над 7 пълнометражни филма, публикувал е над 100 пиеси, 14 романа, както и над 800 поеми, няколко есета, и – разбира се – известната книга “Писма до генерал Франко”. И това не е всичко. Арабал често рисува (самият той се описва като “ядосан художник”). Освен това се интересува професионално от шах-мат – участвал е в няколко състезания.

Според мен това, което напълно описва стила му, са думите от френсия Литературен речник:

Театърът на Фернандо Арабал е див, брутален, дръзко шумен и провокативно жизнерадостен. Той е невероятна драматургическа мешавица, в която отломките от нашите “напреднали” общества се пекат върху жеравата, набучени на шишовете на постоянната революция. Той е художествен наследник на проницателността на Кафка и на хумора на Алфред Жари; по своето могъщество напомня за Маркиз дьо Сад и за Арто. Но той несъмнено е единственият, който успява да стигне толкова далеч в своята насмешка. Породена от дълбоки идеали и раздвижена от радостните изблици на играта, едновременно революционна и бохемска, тя е синдром на нашата епоха на прегражденията от бодлива тел и на Гулаг. Този театър ни кара да бъдем бдителни.

 

„Великият церемониал“ е антология, съставена от Стефан Танев. Това е най-новото заглавие на „ЛИК“.

Книгата можете да намерите в повечето книжарници. Предлагам ви обаче нещо друго – ако дойдете в офиса ни на ул. Гогол №19, за да купите книгата оттук, ние ще ви дадем 20% отстъпка!

Advertisements

има 1 коментар

Filed under Uncategorized

One response to “Великият церемониал – Фернандо Арабал

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s